De ce ai nevoie de optimizare SEO?

Carturesti.ro
Share Button

De ce ai nevoie de optimizare SEO?Raspunsul cel mai simplu e ”Da”. Dar daca ar fi fost atat de simplu, articolul de fata ar fi avut 5 cuvinte, iar in acest caz nu s-ar mai fi numit articol.

Raspunsul este simplu pentru cine are un track record pozitiv de investitii in SEO sau pentru cei care se ocupa de acest domeniu; dar nu este atat de simplu pentru cineva pentru care SEO este doar un cuvant folosit in mod obsesiv de unii sau pentru cineva care nu a avut rezultate investind intr-un proces de Optimizare SEO, adica de optimizare a rezultatelor la cautarea pe un motor de cautare. (Pentru a evita acest lucru, trebuie sa stii si cum sa iti alegi omul/firma specializat/a in Optimizare SEO, fiind o piata in care prea multi se dau specialisti, dar (prea) putini sunt cu adevarat asa. Dar asta e alta tema de discutie, pe care o vom aborda alta data.)

Putem spune si ca, de multe ori, SEO este un fel de ”elefantul din camera”, adica ceva care e evident, ceva despre care stim sigur ca exista, ca e bun, dar nu este bagat in seama, nestiind, de fapt, cum functioneaza si cu ce ne poate ajuta.

Astfel, inainte de raspunde la intrebarile daca si de ce ai nevoie de SEO, trebuie sa raspundem la intrebarea ”Cine are nevoie de SEO?”.

În principiu, orice firma, mica, mijlocie sau mare, care vinde ceva – produse sau servicii si care doreste sa fie cat mai vizibila pentru clienti, dar mai ales pentru potentialii clienti.

Dar, ca sa fie vizibila, oamenii trebuie ori sa stie despre ea – fiind clienti sau auzind de ea din alta parte -, si aici vorbim de o cautare targetata ( in aceasta categorie de oameni intra clientii sau potentialii clienti), ori sa afle despre ea cautand ceva care are legatura cu firma respectiva, iar aici vorbim pe de-o parte de potentiali clienti, iar pe de alta parte de oameni care s-ar putea transforma in potentiali clienti si ulterior, in clienti, adica acei oameni care, in timpul procesului de cautare, li se formeaza o alta nevoie fata de cea initiala.

Si unii, si altii sunt foarte importanti pentru un business, dar daca pentru cei care deja sunt clienti, pozitia ta in pagina de rezultate poate sa nu conteze atat de tare, pentru potentialii clienti, pozitia ta in pagina de rezultate este esentiala.

Cu cat ai o pozitie mai sus in cautari, cu atat sansele ca oamenii sa ”iti calce” pragul afacerii este mai mare; gandeste-te numai pe cate pagini te uiti, atunci cand cauti ceva pe Google, inainte de a te decide asupra unui site, a unui furnizor, vanzator, companii etc. Initial, vei cauta prin rezultatele afisate pe prima pagina si vei merge si pe a doua daca chiar nu ai gasit pe prima ceea ce aveai nevoie. In unele cazuri, destul de rare, vei merge si pe a treia si in si mai putine cazuri si pe a patra, dar de la a cincea pagina incolo incepe un fel de „zona crepusculara a cautarilor”, adica o zona in care site-urile dispar in anonimat, pentru ca (prea) putini utilizatori o frecventeaza.

optimizare seo blogger

Si acum, te intreb: unde ai vrea sa fii cu site-ul tau? Pe prima pagina, evident, si daca se poate, pe primele pozitii sau chiar pe prima pozitie. Dar, ca sa ajungi acolo, trebuie ori sa muncesti tu pentru asta, daca stii sa faci optimizare SEO, ori sa angajezi un SEO specialist, ori sa externalizezi acest serviciu si sa lucrezi, astfel, cu o firma specializata in servicii de SEO, cum este DanBradu.com.

Dar, in oricare din cele trei cazuri, trebuie sa ai, in primul rand, asteptari realiste, pentru ca optimizarea SEO nu este un „one-shot investment”, ci presupune un proces pe termen lung – nu te poti astepta ca, odata ce ai ajuns nr. 1 in cautari, sa ramai acolo pentru totdeauna fara sa mai misti un deget sau fara sa o faca altii pentru tine si asta pentru ca exista un singur loc 1, intr-o competitie cu milioane, zeci de milioane sau chiar miliarde de competitori.

Orice greseala, orice neatentie, orice abatere de la reguli este penalizata de Google, iar Google nu mai este chiar atat de prietenos cum era odata – locurile la masa lui festiva sunt limitate si sunt destinate numai celor care merita cu adevarat. Vrei sa faci si tu parte din aceasta elita? Atunci ai nevoie de SEO!

 

Be Sociable, Share!

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code