O Barca Veche De 4500 De Ani A Fost Descoperita In Apropierea Piramidelor Din Egipt

O barca veche de 4500 de ani a fost descoperita in apropierea piramidelor din Egipt

Carturesti.ro
Share Button

Potrivit unei declaratii a ministrului egiptean al antichitatilor, in cadrul unei alte mari descoperiri facute in Egipt, arheologii au dat peste o “barca funerara”, veche de 4500 de ani. Ambarcatiunea a fost descoperita in apropierea piramidelor Abusir.

Conform cercetatorilor, vasul antic dateaza cu aproximatie din anul 2550 i.H. si a fost descoperit de catre experti in timpul excavatiilor desfasurate la un mastaba imens (sau mormant antic), situat intr-un cimitir al oficialilor din Vechiul Regat, la sud de Platoul Giza .

Gasita la sud de mormantul construit din caramizi speciale, realizate dintr-un amestec format din huma, noroi, nisip si apa, completat cu un material liant, cum ar fi coji de orez sau paie, vasul lung de 59 de picioare (18 metri) a fost excavat de un grup de cercetatori cehi de la Institutul de Arheologie de al Universitatii Charles din Praga, grup condus de Miroslav Barta.

Potrivit rapoartelor, arheologii au descoperit ramasitele vechi de 4.500 de ani aflate pe un pat de piatra, alaturi de componentele sale originale, precum franghii si articole din lemn in pozitia lor initiala. Interesant este faptul ca placile (scandurile) din lemn, care au fost asamblate si fixate cu ajutorul unor cuie din lemn, au fost, de asemenea, gasite intacte. Potrivit cercetatorilor, nisipul desertului a ajutat la conservarea fibrelor vegetale care acopereau spatiile dintre scanduri, in timp ce franghiile, care ajutau la mentinerea structurii vasului, au fost gasite intacte.

Miroslav Bárta a declarat: “Este, din toate punctele de vedere, o descoperire remarcabila. Excavarea atenta a barcii din Abusir va contruibui semnificativ la procesul de intelegere a ambarcatiunilor egiptene antice si a rolului pe care acestea il au in cultul funerar, in ritualurile funerare. Si, acolo unde exista o barca, sunt sanse mari sa existe si altele.”

Chiar daca ne referim la o descoperire extrem de importanta, scopul initial al ambarcatiunilor antice funerare egiptene ramane un profund mister. Unii cercetatori sugereaza ca acestea au fost folosite ca “barci solare”, un mijloc de transport care ii ducea pe faraoni pe lumea cealalta. Cu toate acestea, alti cercetatori sugereaza ca barcile antice erau, pur si simplu, ofrande funerare folosite de catre cei decedati in viata de apoi.

Potrivit savantilor, oficialii Vechiului Regat aveau mai multe ambarcatiuni ingropate in apropierea mormintelor si complexelor lor piramidale. Cu toate acestea, cele mai multe gropi au fost gasite goale, fara nici un fel de lemn; in unele dintre ele erau doar modele simple de praf maro si nimic altceva.

optimizare seo blogger

Singura exceptie descoperita in Egiptul Antic o reprezinta cele doua barci ale Faraonului Khufu (Cheops, in greaca), faraonul general acceptat ca fiind constructorul Marii Piramide din Giza (sau Gizeh). Barcile au fost gasite demontate si sunt in proces de reasamblare.

Conform rapoartelor intocmite de catre arheologi, vasul Abusir este prima ambarcatiune de acest gen de dimensiuni semnificative din Vechiul Regat, gasita intr-un context non-regal.

“Aceasta este o descoperire cu totul neobisnuita, intrucat vasele care au o astfel de dimensiune si construite in acest mod erau, in perioada respectiva, rezervate exclusiv membrilor de top ai societatii, care apartineau, de obicei, familiei regale”, a mentionat Bárta.

Cercetatorii sugereaza ca orientarea navei, lungimea sa si ceramica colectata din interior fac o legatura clara intre structura și barca; cu toate acestea, scopul exact al ambarcatiunii ramane un subiect de dezbatere.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code