Terapia Cu Oxigen Hiperbaric

Terapia cu oxigen hiperbaric

Share Button

In terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), pacientii respira 100% oxigen, in timp ce se afla sub presiune atmosferica marita. HBOT este un tratament care poate fi urmarit din punct de vedere istoric, pana in anii 1600. Prima camera cunoscuta a fost construita si condusa de un cleric britanic pe nume Henshaw.

El a construit o structura numita “domiciliu” care a fost folosit pentru a trata o multitudine de boli. Pentru informatii despre oxigen hiperbaric, acceseaza UtilariSaloane.ro.

Camera a fost presurizata cu aer folosind burdufuri. Ideea de a trata pacientii sub presiune crescuta a fost continuata de catre chirurgul francez Fontaine, care a construit o camera de operatie sub presiune mobila, in 1879. Dr. Orville Cunningham, profesor de anestezie, a condus ceea ce era cunoscut ca “Structura”, construita in 1928, avand 6 etaje inaltime si 64 picioare in diametru.

Spitalul a fost inchis in 1930, din cauza lipsei de dovezi stiintifice care sa fi indicat faptul ca un astfel de tratament atenueaza boala. A fost daramat in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru resturi. Armata insa, a continuat sa lucreze cu oxigenul hiperbaric.

Carturesti.ro

Lucrarile lui Paul Bert, care au demonstrat efectele toxice ale oxigenului (care produc crize “grand mal”), precum si activitatea lui J. Lorrain-Smith, care a demonstrat toxicitatea pulmonara a oxigenului, au fost folosite cu scafandri din US Navy.

Timpii de expunere la oxigen la diferite adancimi ale apei (si, prin urmare, diferite niveluri de presiune) au fost cuantificate si testate pe baza timpului de convulsii. Statele Unite au un numar insuficient de facilitati de tratare HBOT.

Dintre cele 361 camere identificate la nivel national, numai 43 au fost echipate pentru a trata pacientii cu acuitate inalta. HBOT este un instrument esential in tratarea bolilor de decompresie, a emboliilor arteriale de gaz si a otravirii acute cu monoxid de carbon.

Camerele de oxigen.

Cand un pacient primeste 100% oxigen sub presiune, hemoglobina este saturata, dar sangele poate fi hiperoxigenat prin dizolvarea oxigenului in plasma. Pacientului i se poate administra oxigen sistemic prin doua camere de baza: Tip A, multipla; Si tip B, monoplatie. Ambele tipuri pot fi folosite pentru ingrijirea ranilor de rutina, pentru tratarea majoritatii leziunilor de scufundare si pentru tratamentul pacientilor care sunt ventilati sau in ingrijire critica.

Camera multipla.

Camerele cu mai multe locatii trateaza mai multi pacienti in acelasi timp, in general cu o asistenta medicala sau cu un alt observator intern care monitorizeaza pacientii si asista la manipularea echipamentului sau la urgente. Pacientii aflati intr-o camera multipla respira 100% oxigen prin intermediul unei masti sau al unui capac de plastic apropiat.

Camerele cu mai multe locuri pot fi, de obicei, presurizate la echivalentul a aproximativ 6 atmosfere de presiune. Daca se doreste un amestec diferit de gaz (amestec de azot sau heliu), amestecul poate fi dat, prin masca, doar pacientului, nu angajatului.

Toate echipamentele utilizate cu pacienti, cum ar fi ventilatoarele si liniile intravenoase, sunt introduse in camera impreuna cu pacientul. Deoarece angajatul respira in timpul tratamentului (fara a folosi o masca), aportul sau de azot trebuie monitorizat, deoarece acest lucru prezinta un risc similar problemelor dezvoltate uneori de scufundatori (de exemplu boala de decompresie).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code