De Ce Se Sparge Un Parbriz?

De ce se sparge un parbriz?

Parbrizul unei masini, se poate sparge din diferite motive. Daca vi s-a intamplat vreodata sa observati ca aveti parbrizul putin ciobit sau fisurat, cel mai probabil v-ati gandit sa mergeti cu masina intr-un atelier, acolo unde specialistii sa remedieze problema reparand parbrizul.

In cazul in care parbrizul prezinta multe fisuri sau este pur si simplu spart, atunci singura solutie consta in inlocuirea acestuia, motiv pentru care accesarea www.parbrizeacasa.ro cu scopul de a comanda un nou parbriz, este o necesitate.

Nu putine sunt cazurile in care soferii se confrunta cu asemenea probleme, iar in continuare vom prezenta cateva dintre motivele datorita carora un parbriz se poate sparge, pentru ca trebuie sa fim serios, ca fara nici un motiv, parbrizul nu se sparge, nu se fisureaza si nu sufera alte defectiuni.

Exista desigur mai multe motive evidente pentru un cip sau fisura in sticla cum ar fi de exemplu resturi rutiere aruncate de pe vehiculul din fata ta pe autostrada, sau pietrisul sau nisipul care cade din camionul din fata ta si iti afecteaza parbrizul. In aceste cazuri, regula de bun-simt de a nu urma prea indeaproape masina din fata, de a fi in alerta si de a evita plimbarile in spatele camioanelor deschise poate preveni multe dintre aceste probleme de sticla.

Dar despre cauzele care nu sunt atat de evidente? Daca observati ca parbrizul dvs. a fost cioplit, fisurat sau rupt altfel, luati in considerare aceste posibile cauze. Dar mai importanta decat cauza este corectarea. Luati masuri pentru ca geamul sa fie reparat sau inlocuit cat mai curand posibil.

Posibile cauze ale parbrizului spart

Instalare slaba

Parbrizele instalate din fabrica indeplinesc de obicei un standard ridicat de siguranta si constructie, dar uneori parbrizul nu este instalat exact asa cum ar trebui. Daca sticla este instalata in mod necorespunzator, parbrizul ar putea fi liber, provocand vibratii, ceea ce poate provoca fisuri odata cu trecerea timpului.

Schimbari de temperatura

Schimbarile severe de temperatura pot determina extinderea si micsorarea rapida a sticlei, mai ales atunci cand utilizati un decongelator sau chiar un incalzitor auto. De asemenea, sticla se incalzeste de obicei mai repede in jurul marginilor, astfel incat expansiunea si contractia se intampla la viteze diferite, ceea ce poate duce la fisuri.

Lumina soarelui

La fel ca temperaturile, lumina solara poate cauza aceleasi probleme. Caldura solara a metalului si a altor materiale din jurul sticlei poate face ca marginile de sticla sa se extinda mai repede decat mijlocul parbrizului si sa produca fisuri. O modalitate de a evita acest lucru este sa va pastrati masina intr-un garaj sau la umbra, daca este posibil pe timpul verii.

Grindina

Cu totii am vazut rapoartele meteorologice ale furtunilor de grindina, cu bucati de grindina descrise drept „dimensiuni de minge de golf” sau „dimensiuni de minge baseball”. Grindina nu este altceva decat o bucata de gheata care seamana foarte mult cu o minge de gheata, si care se deplaseaza cu viteza mare atunci cand loveste parbrizul dvs. si are acelasi efect foarte puternic.

Imperfectiuni din sticla

In cateva cazuri foarte, foarte limitate, geamul instalat in vehiculul dvs. ar putea fi defect. Este posibil sa nu puteti afla acest lucru pana cand nu mergeti cu masina intr-un atelier auto. Acolo, specialistii vor depista care este cauza problemei, si va vor informa de faptul ca au existat si inca exista imperfectiuni ale sticlei. In aceste conditii, este firesc ca un parbriz sa aiba de suferit.

Ei bine, acum ca am vazut care sunt motivele pentru care parbrizul se poate sparge, sa aflam si cum trebuie procedat in aceste conditii.

Daca parbrizul este putin fisurat, cel mai probabil se poate repara. Daca problema este mai complicata, atunci parbrizul poate necesita inlocuire. Daca daunele reparate de un tehnician instruit pot fi un proces rapid, vestea si mai buna este ca daca masina are polita CASCO, proprietarul nu suporta costurile inlocuirii. In caz contrar, cel mai probabil, proprietarul va fi cel care va suporta costurile, fie ale reparatiei, fie ale inlocuirii.

Cum sunt evaluate daunele?

Deteriorarea poate avea toate formele si dimensiunile si fiecare fisura trebuie examinata de un tehnician instruit. Exista doi factori importanti care vor determina daca aveti nevoie de o reparatie sau daca aveti nevoie de o inlocuire: dimensiunea fisurii si amplasarea acesteia.

La examinarea acestor doua lucruri, un tehnician de incredere va va sfatui cu privire la urmatorul pas. Dar un lucru este sigur, un parbriz deteriorat este de obicei mai grav decat pare si va necesita mai mult decat probabil o reparatie, daca nu o inlocuire.

Inainte de a incheia, facem precizarea ca in cazul in care constatati o mica fisura in parbrizul masinii, ar fi indicat sa mergeti cu ea cat mai repede cu masina la atelier, pentru ca specialistii sa repare parbrizul. In caz contrar, fisura se va extinde, si cel mai probabil veti avea nevoie de o inlocuire parbriz, iar un parbriz nou va costa mai multi bani decat o reparatie minora a unei fisuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *