Istoria Pantofilor Sport

Istoria pantofilor sport

optimizare seo blogger
Share Button

Incaltamintea atletica a devenit omniprezenta de la mijlocul anilor ’50, si este usor de uitat ca incaltamintea sport a fost initial conceputa pentru un scop specific, si anume pentru functionalitate, confort si pentru a maximiza performanta atletica.

La fel de diferita ca incaltamintea traditionala in sine, incaltamintea atletica se incadreaza in urmatoarele categorii: alergare / antrenament / mers, sporturi de curte, sporturi de camp, sporturi de iarna, sporturi in aer liber, pista si teren si incaltaminte de specialitate (adica gimnastica, ridicare de greutati, etc.), iar in functie de preferinte, fiecare isi poate comanda pantofi sport barbati.

Dezvoltarea pantofilor dateaza de 10.000 de ani, care rezulta din nevoia de protectie impotriva terenurilor accidentate. Egiptenii foloseau sandale pentru jocurile cu minge inca din 2050 i.HR., in timp ce pana in anul 2050, incaltaminte militara cu varfuri antice romane, numite „caliga”, erau folosite ca arme impotriva adversarilor. Sportivii greci din olimpiadele antice au preferat alergarea desculta inainte de a adopta sandale in secolul al VIII-lea.

Pana in 1860, mai multa atentie a fost acordata stilului si modei, mai degraba functionalitatii – in special pentru femei. Pantofii sport, daca au fost purtati deloc, nu s-au diferentiat prea mult unul de celalalt si au imitat stilurile handmade si constructia din piele a incaltamintei traditionale.

Cizmele de patinaj, de exemplu, erau doar adaptari ale cizmelor stradale in stil victorian, cu lame. Uneori, barele de piele erau asezate pe talpile pantofilor de fotbal pentru tractiune. Jucatorii de fotbal si de baseball au purtat pantofi identici cu piele inalta, inainte de introducerea sireturilor in 1890, iar moda a determinat inaltimea cizmei.

Popularitatea sporturilor recreative, restranse anterior la bogata clasa superioara, s-a dezvoltat la sfarsitul secolului al XIX-lea ca raspuns la cantitati crescute de timp liber pentru public. Interesul public pentru sport a coincis cu epoca maratonului si cu inceputul olimpiadei moderne.

O importanta semnificativa a fost aparitia incaltamintei sport de panza – adoptarea termenului de „adidasi” in 1873 – care a urmat dezvoltarii lui Charles Goodyear din cauciuc vulcanizat in 1839. De la crochet pana la alergare, canotaj, tenis si bicicleta, acest pantof multifunctional a influentat moda strazii cu variatiile sale de sateen, panza sau toppers din piele de bucks si benzi din piele neagra sau maro.

Abia la inceputul secolului al XX-lea, productia in masa de incaltaminte a pus incaltamintea atletica la indemana publicului larg. In acest moment au aparut primii mari pantofi sportivi, printre care Joseph W. Foster pentru Reebok, fratii Dassler, Marquis Converse si Leon Leonwood Bean LL Bean).

Concurenta sporita in sport a accelerat cautarea dezvoltarii de incaltaminte cu talpa plana mai confortabila, mai performanta. Pe masura ce sportivii amatori au devenit profesionisti, ei au influentat maturitatea sportului, iar pantofii sportivi au devenit mai specializati.

Pana in anii 1930, companiile de incaltaminte atletica JE Sullivan si GL Pearce ale Spalding Company, fratii Dassler (care ulterior s-au impartit in Adidas, Inc. si Puma), Richings of the Riley Company (ulterior redenumita New Balance), Chuck Taylor de Converse si J. Law of England au devenit recunoscute la nivel international.

Pantofii de tenis si baschet din talpa din cauciuc vulcanizat, in mod traditional in nuante de alb si negru, au fost oferiti acum intr-o varietate de culori. Cizme de patinaj cu legatura cu stift nordic, anterior negru si maro, au devenit disponibile pentru doamnele in alb. Placile schimbatoare si stifturile cu cuie au fost folosite pentru sporturile de camp si de iarna, iar incaltamintea de cale a devenit mai usoara si mai functionala.

Din necesitatea pura, protectia si functia au fost factori majori in proiectarea multor perechi de incaltaminte sport. In 1935, inspirat de accidente aproape fatale care au implicat incaltaminte, Vitale Bramani a inventat un tip de cizme de munte cu talpa polivalenta, iar Paul Sperry a creat o talpa antiderapanta pentru plimbare cu barca. LL Bean si-a lansat compania in 1911 cu galosuri din piele si cauciuc, care au servit ca o solutie pentru picioarele umede cronice in timpul expeditiilor sale de vanatoare.

Pe masura ce concurenta a crescut pe campurile olimpice si pe terenurile de baschet colegiale dupa al doilea razboi mondial, pantofii sport cu performante mai bune si mai usoare au fost foarte cautati. Keds si pantofii de baschet, „adidasi” Converse au condus piata atletica americana, devenind in acelasi timp un simbol american pentru tinerete dupa razboi, atunci cand sunt purtati cu blugi albastri pe strazi.

Onitsuka Tiger, format in 1949 si precursor al marcii Asics, a introdus materiale noi, cum ar fi tocurile de nylon si panele de cauciuc suflecate si talpa interioara pentru pantofii pentru alergatorii de lunga distanta.

New Balance s-a ocupat, de asemenea, de acest grup, prin introducerea accesoriilor de latime si a incaltamintei cu talpa ondulata pentru tractiune si tocuri pentru absorbtia de socuri. Cizma de schi din poliuretan, injectata in monocant, a lui Bob Lange, inventata in 1957, a fost votata cea mai inovatoare constructie de incaltaminte a secolului un deceniu mai tarziu.

Producatorii europeni Adidas si Puma au dominat piata de incaltaminte atletica in sporturile internationale de fotbal, tenis si pista, intrucat s-au aliniat echipei castigatoare de colegii si profesionisti pentru a promova imaginea de performanta a pantofilor lor.

Constructia de incaltaminte din piele de baschet de la Adidas de exemplu, a fost lansata, potrivindu-se cu jumatate din jucatorii UCLA si Houston in competitia lor de campionat national. Impreuna cu Tiger in Japonia, au dat nastere unui marketing centralizat de incaltaminte sport si proiectare biomecanica timpurie a pantofilor.

Pana la sfarsitul anilor ’70, scena sportului american a evoluat intr-o activitate mai generala de fitness individual. Pionierii sportului american pentru incaltaminte, Bill Bowerman, Jeff Johnson si Phil Knight (fondatorii Nike, Inc.) au introdus inovatii majore, de la capete de nylon si talpa intreaga, amortizate, pana la incaltaminte de alergare, talpa de waffle, amortizare de aer si latime variabila de latime sistem.

Intre timp, companiile traditionale americane de incaltaminte sport au inceput, de asemenea, sa concureze la nivel international cu europenii si japonezii cu stiluri „pseudo-atletice”, pentru a raspunde acestei noi piete.

Reebok, adaptat la tendinta de activitati de fitness la acea vreme, a creat un pantof sport de piele moale din piele napa, destinat in special consumatorului feminin in 1982.

In frunte cu boomul de rulare din Statele Unite, designul pantofilor sport a depasit compozitia materialelor pentru a cuprinde designul de incaltaminte ergonomic biomecanic. Testele biomecanice, electronice si pe calculator au fost adaugate la vechea practica a testarii uzurii.

Evaluarile pantofilor de alergare din revista Runner’s World (infiintata in 1975) au intensificat, de asemenea, imbunatatirile dezvoltarii produselor. Cercetarile avansate tehnologice si biomecanice au facut ca pantofii sportivi sa fie mai specializati, mai functionali, mai tehnici si mai scumpi.

Companiile de incaltaminte sport, candva un segment de specialitate umil si modest, care cautau solutii practice la problemele de incaltaminte, s-au dezvoltat incepand cu anii ’50 in brandurile de stil de viata multimilionare

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code