Ce Este Un Smartphone?

Ce este un smartphone?

Share Button

Un smartphone este un telefon mobil care in afara faptului ca poate fi utilizat in exact aceleasi scopuri precum un telefon mobil clasic, poate fi utilizat si ca inlocuitor al unui computer de exemplu.

Un smartphone poate fi folosit pentru a naviga pe internet, pentru a afla cele mai noi stiri, pentru a viziona filme si pentru a asculta muzica, iar exemplele pot continua.

Istorie

Primul smartphone a fost proiectat de IBM in 1992 si a fost numit Simon. Acesta a fost prezentat ca un produs concept in acel an la expo COMDEX. A fost lansat publicului in 1993 si comercializat de BellSouth.

In afara de a fi un telefon mobil, acesta continea calendar, agenda, ceas mondial, calculator, carte de adnotare, e-mail, expediere si receptionare FAX, si a inclus jocuri. Nu avea butoane fizice care sa fie necesare cand existau numere de format. In schimb, a folosit un ecran tactil pentru a selecta contactele cu degetul sau pentru a crea facsimiluri si note cu un stylus optional.

Textul a fost introdus cu o tastatura predictiva inclusa pe ecran. Dupa standardele de azi, Simon ar fi de departe un telefon low-end. Nokia 9000, lansat in 1996, a fost listat ca un comunicator, dar a fost discutabil in primul rand intr-o linie de smartphone. Ericsson R380 a fost vandut ca un “smartphone”, dar nu a putut rula aplicatii native terte parti.

Desi Nokia 9210 a fost fara indoiala, primul smartphone cu sistem de operare, Nokia a continuat sa se refere la el ca la un comunicator. Desi Nokia 7650 (a fost anuntat in 2001) a fost mentionata ca un “smartphone” in mass-media si este acum numit “smartphone” pe site-ul de sprijin Nokia, presa a evaluat acest dispozitiv ca fiind un telefon destinat pentru fotografie.

Termenul a castigat acreditari atunci cand in 2002 Microsoft a anuntat sistemul sau de operare mobil, cunoscut atunci ca “Microsoft Windows Powered Smartphone 2002”.  Mai mult de 1 miliard de telefoane mobile cu camera au fost vandute pana in 2010. Smartphone-urile cu suport complet pentru e-mail vor reprezenta aproximativ 10%, sau 100 de milioane de unitati.

optimizare seo blogger

Caracteristici

Atunci cand discutam despre smartphone-uri, indiferent ca detineti unul dintre cele mai noi telefoane mobile Lg, Samsung sau orice alt smartphone, acesta dispune de unele caracteristici importante, iar in continuare veti afla despre ce este vorba:

 • Accepta e-mail.
 • Are GPS.
 • Permite instalarea de programe terte parti.
 • Utilizeaza orice interfata pentru introducerea de date, ar fi tastatura QWERTY, touch screen.
 • Iti permit sa mergi navighezi internet.
 • Au agenda digitala, gestionarea contactelor.
 • Compatibilitate cu JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG pentru imagine, Xvid, 3GP, AVI, MPEG-4 pentru video si WMA pentru audio.
 • Va permit sa cititi documente in diferite formate, inclusiv PDF-uri si fisiere Microsoft Office.
 • Trebuie sa aveti un sistem de operare.
 • Mai multi senzori, printre care un senzor de lumina ambientala pentru reglarea luminii de pe ecran in mediu, senzor de amprenta, busola, accelerometru, etc.
 • Conectivitate Bluetooth.
 • Camera inclusa pentru a captura imagini si video.

Multitasking

Cu un smartphone puteti face totul in acelasi timp, acest lucru insemnand ca puteti primi apeluri, verifica agenda telefonica in timp ce vizionati unele clipuri video in Media Player, sau in timp ce sincronizati dispozitivul cu alti utilizatori; si toate acestea, fara a fi nevoie sa intrerupeti oricare dintre sarcinile efectuate.

Asadar, smartphone-urile sunt mai vechi decat am putea crede, astfel ca primul astfel de dispozitiv dateaza din anul 1993 si comercializat de BellSouth. Dispozitivele acestea dispun de o multime de caracteristici, si cel mai important avantaj probabil, este ca pot efectua mai multe sarcini simultan, ceea ce pentru utilizatori este un motiv de bucurie.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code