Cum Va Verificati Propria Tensiune Arteriala?

Cum va verificati propria tensiune arteriala?

Share Button

Tensiunea arteriala este unul dintre cele patru semne vitale majore, celelalte fiind frecventa cardiaca, ritmul respirator si temperatura corpului. Aceste semne vitale pot ajuta la a forma o idee generala a performantei corpului si a organelor sale.

Modificarile semnelor vitale ale unei persoane pot indica o problema de sanatate care sta la baza sau nevoia de a schimba stilul de viata. Tensiunea arteriala este de obicei, masurata folosind o manseta de tensiune arteriala.

Persoanele care nu au echipamentul adecvat pot dori sa isi masoare tensiunea arteriala, insa acest lucru este dificil de facut cu exactitate. In cele mai multe cazuri, este mai bine sa cumparati un aparat de tensiune arteriala sau sa vizitati un medic, care foloseste un stetoscop pentru a va lua tensiunea.

Nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste dispozitivul, pentru ca medicii folosesc un HMD135828P – Stet cube stethoscope disinfection device, dispozitiv care se foloseste pentru dezinfectarea stetoscopului dupa fiecare utilizare.

Masurarea tensiunii arteriale

O citire a tensiunii arteriale include doua numere care indica presiunea in interiorul arterelor pe masura ce sangele curge prin corp. Numarul superior, numit tensiune sistolica, masoara presiunea din interiorul arterelor, pe masura ce inima se contracta pentru a pompa sangele. Numarul mai mic, numit tensiune diastolica, este presiunea din interiorul arterei, deoarece inima se sprijina intre fiecare bataie.

Potrivit American Heart Association, tensiunea arteriala normala este sub 120/80 mm Hg. Daca aceste numere depasesc 120/80 mm Hg, este adesea un indiciu ca inima lucreaza prea mult pentru a pompa sangele prin artere.

Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata de mai multi factori, printre care: stres, frica, acumularea placii in artere sau colesterol ridicat. Citirile exacte ale tensiunii arteriale sunt importante, deoarece tensiunea arteriala ridicata poate sa nu produca simptome pana cand nu este periculos de mare.

Carturesti.ro

Medicii folosesc dispozitive electronice sau mecanice pentru a masura tensiunea arteriala intr-o clinica. In unele cazuri, ei pot recomanda monitorizarea si inregistrarea tensiunii arteriale acasa.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu, necesita de obicei un dispozitiv pe fiecare trebuie sa il cumpere pe cont propriu. Motivele pe care un medic le poate recomanda monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu includ necesitatea cunoasterii tensiunii arteriale la anumite ore ale zilei sau dupa administrarea anumitor medicamente. Este posibil totusi, sa va luati tensiunea arteriala fara a folosi un aparat de tensiune.

Verificarea manuala a tensiunii

Pentru a verifica tensiunea arteriala fara ajutorul unio aparat de tensiune, o persoana va avea nevoie de mai multe articole medicale. Acestea sunt:

 • un stetoscop.
 • manseta de tensiune arteriala cu un balon care se poate strecura.
 • un monitor aneroid, care are un cadran numerotat pentru a citi masuratorile.

Pentru a verifica manual tensiunea arteriala, stati intr-o pozitie relaxata cu bratul in repaus pe o masa. Fixati manseta pe biceps si strangeti balonul pentru a creste presiunea.

Urmariti monitorul aneroid si cresteti presiunea la aproximativ 30 mm Hg peste presiunea normala a sangelui sau la 180 mm Hg daca nu se stie acest lucru. Cand manseta este umflata, asezati stetoscopul chiar in interiorul cutiei cotului sub manseta.

Se dezumfla incet balonul si se asculta prin stetoscop. Cand primele batai au lovit, notatu numarul de pe monitorul aneroid. Aceasta este tensiunea sistolica.

Continuati sa ascultati pana cand se opreste sunetul constant al batailor inimii si inregistrati din nou numarul de pe monitorul aneroid. Aceasta este presiunea diastolica. Aceste doua numere sunt citirea tensiunii arteriale.

Cand verificati tensiunea arteriala acasa, este important sa va amintiti:

 • Mansetele manuale au dimensiuni diferite, in functie de marimea bratului. Utilizarea marimii potrivite asigura citirea cea mai precisa.
 • Manseta trebuie sa stea intotdeauna direct pe pielea goala.
 • Respirati profund, iar apoi relaxati-va pana la 5 minute inainte de a masura tensiunea arteriala.
 • Evitati sa vorbiti in timpul testului.
 • Puneti picioarele plate pe podea si asezati-va drept in timp ce masurati tensiunea arteriala.
 • Evitati verificarea tensiunii arteriale intr-o camera rece.
 • Sprijiniti bratul cat mai aproape de nivelul inimii.
 • Masurati tensiunea arteriala in cateva momente diferite in timpul zilei.
 • Evitati fumatul, bautul si exercitiile fizice timp de 30 de minute inainte de a lua tensiunea arteriala.
 • Goliti vezica inainte de a face un test de tensiune arteriala. O vezica plinaa poate oferi o citire incorecta a tensiunii arteriale.
 • Cand terminati de efectuat citirea tensiunii, este important sa folositi HMD135828P – Stet cube stethoscope disinfection device, pentru a va dezinfecta stetoscopul.

Aparat de tensiune (tensiometru)

Cel mai simplu si mai precis mod de a masura tensiunea arteriala acasa este sa cumparati un aparat automat de masurare a tensiunii arteriale.

Instructiunile de utilizare pot varia pe fiecare dispozitiv, iar o persoana trebuie sa le urmeze cu atentie pentru a asigura functionarea corecta.

Medicii pot solicita unei persoane sa-si aduca tensiometrul de acasa la cabinetul medical in urmatoarea vizita, pentru a testa exactitatea comparativ cu citirea medicului.

Utilizarea unui tensiometru de inalta calitate este importanta, deoarece citirile inexacte pot provoca schimbari inutile sau daunatoare in ceea ce priveste medicamentele sau tratamentele.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code