Informatii Generale Privind Dizabilitatile Fizice

Informatii generale privind dizabilitatile fizice

Introducere

O persoana cu un handicap fizic este restrictionata de capacitatea sa fizica de a desfasura o activitate in mod independent, cum ar fi mersul, scaldatul, toaletarea etc. Dizabilitatea poate fi dezvoltata intr-o etapa ulterioara din cauza unor probleme genetice, probleme cu celulele musculare sau leziuni in timpul nasterii.

Dizabilitatea fizica poate fi si dobandita, iar persoana aflata in cauza a dobandit dizabilitatea fizica prin accidente rutiere sau industriale, infectii precum poliomielita sau boli si tulburari precum accident vascular cerebral sau cancer.

Tipuri de handicapuri fizice

Exista doua categorii majore in cadrul grupului de dizabilitati fizice, acestea sunt:

Dizabilitatea scheletica musculoasa

Este definita ca incapacitatea de a desfasura activitati distinctive asociate miscarilor partilor corpului din cauza deformatiilor musculare sau osoase, boli sau degenerare. Disabilitatile grupate sub handicap musculo-scheletice sunt:

  • Pierderea sau deformarea membrelor;
  • Osteogeneza imperfecta;
  • Distrofie musculara.

Dizabilitate neuro-musculara

Este definita ca fiind incapacitatea de a efectua miscari controlate ale partilor afectate din cauza unor boli, degenerare sau tulburare a sistemului nervos. Categoriile sunt:

  • Parazita cerebrala;
  • Spina bifida;
  • Poliomielita;
  • Accident vascular cerebral;
  • Lovitura la cap;
  • Leziuni ale maduvei spinarii.

Detalii despre dizabilitatea scheletului musculo

Pierderea sau deformarea membrelor

  • Acest lucru se poate datora unui defect din nastere sau poate aparea din cauza bolilor sau accidentelor. Persoana aflata intr-o asemenea situatie,poate necesita membre artificiale pentru a compensa pierderea functionala a activitatilor.

Osteogeneza imperfecta

  • dezvoltare defectuoasa a tesuturilor conjunctive la varsta in crestere care duce la inmuierea oaselor, iar persoana afectata prezinta o postura deformata. Persoana este de obicei mica construita cu oase fragile. Nu se cunoaste cauza acestei afectiuni, dar exista o legatura ereditara puternica cu aceasta. Astfel de persoane sunt active, desi pot necesita un scaun cu rotile sau carje pentru mobilitate.

Distrofie musculara

  • Pierderea progresiva a fortei musculare datorata unui grup de afectiuni ereditare. Muschii din jurul gatului, umerilor si soldurilor sunt de obicei mai afectati decat celelalte grupe musculare. Muschii sistemului respirator sunt, de asemenea, afectati intr-o etapa ulterioara. Cu timpul, starea functionala si de mobilitate a persoanei afectate se deterioreaza si poate necesita un scaun cu rotile pentru mobilitate.

Detalii despre dizabilitatea Neuro Musculo

Parazita cerebrala

  • Un grup de afectiuni non-progresive care apar la copiii mici in care leziunile creierului cauzeaza afectarea functiei motorii. Este cauzata de leziuni la nastere, icter si infectie. O persoana cu paralizie cerebrala are de obicei probleme de miscare si coordonare. Persoana poate avea alte dizabilitati asociate, cum ar fi intelectuale, de comportament, vizuale, vorbire etc. Pacientul poate avea nevoie de diferite echipamente adaptive si suport extern pentru activitatile de zi cu zi.

Spina bifida

  • Se datoreaza defectului de dezvoltare a canalului spinal, caracterizat prin inchiderea incompleta a incapsularii osoase a maduvei spinarii. Poate provoca paralizia partii inferioare a corpului in functie de nivelul si intinderea leziunii. Persoana poate pierde controlul intestinului si vezicii urinare si poate avea pierderi senzoriale la partea afectata. Aceasta persoana poate necesita o pereche de carje sau scaun cu rotile pentru a se deplasa.

Poliomielita

  • Este o boala virus infectioasa care afecteaza sistemul motor-neuron inferior. Este cauzata de poliovirus si poate afecta copii si adulti. Provoaca slabiciune in corp si ambele picioare. Persoana poate necesita ajutoare pentru mobilitate si sprijin extern pentru membre pentru activitatile de zi cu zi. Recent s-a constatat ca multe victime ale poliomielitei experimenteaza un al doilea declin al starii lor fizice si functionale atunci cand implinesc varsta de patruzeci de ani.

Accident vascular cerebral

  • Este cauzat de intreruperea alimentarii cu sange a sistemului nervos central sau din cauza hemoragiei din interiorul creierului. Persoana afectata sufera o afectare brusca a functionarii motorii senzoriale a unei parti a corpului sau. Aceasta afectiune se poate asocia si cu alte tulburari precum pierderea vederii, auzului, vorbirii sau functionarii intelectuale. Persoana poate necesita un baston sau un scaun cu rotile pentru mobilitate.

Lovitura la cap

  • Extinderea acestui handicap depinde de partea creierului implicat si de gravitatea leziunii. In majoritatea cazurilor duce la o afectiune numita hemiplegie in care functiile senzoriale si motorii ale unei parti a corpului sunt afectate. Poate fi asociata si cu alte conditii de dezactivare, cum ar fi afectarea vederii, auzului, vorbirii sau functionarii intelectuale.

Leziunea maduvei spinarii – doua tipuri de dizabilitati:

Paraplegie:

  • Afectarea totala sau partiala a functiilor senzoriale si motorii din partea inferioara a corpului si a membrelor inferioare. In cele mai multe cazuri, persoana afectata pierde controlul intestinului si vezicii urinare si, in unele ocazii, are un control postural slab. In functie de nivelul de ranire, persoana afectata poate necesita o carja, suporturi exterioare ale membrelor sau scaun cu rotile pentru mobilitate.
  • Tetraplegia:
  • Afectarea totala sau partiala a functiilor senzoriale si motorii ale corpului, inclusiv toate cele patru membre. Persoana pierde controlul asupra functiilor intestinale si vezicii urinare, postura si chiar in putine cazuri functionarea respiratorie. Persoana afectata poate solicita diferite dispozitive de asistenta pentru a efectua activitati zilnice in mod independent.

Tratament pentru dizabilitati fizice

Imbunatatirea starii de dezactivare depinde de cauza, tipul, extinderea bolii, tulburarea sau vatamarea. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, imbunatatirea fizica se observa doar in cativa ani initiali de invaliditate. Exista putine conditii care sunt de tip progresiv, iar scopul tratamentului este mentinerea starii lor.

Programele de reabilitare sunt planificate pentru a ajuta indivizii sa depaseasca conditiile initiale instabile si sa previna deteriorarea starii medicale. De asemenea, persoana trebuie sa fie mai constienta de dieta sa pentru a evita deteriorarea suplimentara a starii sale medicale si recidiva bolilor.

Mai important, persoanele cu dizabilitati vor invata, prin programul de reabilitare, sa-si gestioneze cu incredere dizabilitatile. Unele dintre programe includ:

  • Terapia ocupationala – este un program de tratament specializat care pregateste clientii sa traiasca cu succes in propria familie si societate. Prin practica si formarea de activitati si exercitii directionate in scopuri directionate si obiective, acest program de tratament incearca sa imbunatateasca abilitatile functionale ale clientului si abilitatile de viata independente.
  • Fizioterapia – este un program de tratament reabilitativ, prin utilizarea mijloacelor fizice precum exercitii si electroterapie care sunt planificate si personalizate in functie de nevoile fiecarui client. Exemple de tratament sunt mentinerea si imbunatatirea puterii grupului muscular tinta, prevenirea aparitiei si progresiei contracturilor si deformarilor.
  • Logopedia – este un program specializat de tratament si instruire care trateaza si antreneaza clientii pentru a comunica eficient. Medicatia / Vaccinarea pot fi prescrise de catre medic pentru a evita deteriorarea suplimentara a starii fizice si a deformarilor structurale. Vaccinarea impotriva virusului comun este un mod eficient de a preveni bolile dezactivante.

Viata persoanelor cu handicap

A avea o deficienta fizica nu este sfarsitul lumii. Multe persoane cu dizabilitati isi traiesc viata la fel ca oricare alte persoane capabile. Le place sportul, filmele, cumparaturile si fac si alte activitati.

Persoanele cu dizabilitati fizice au in permanenta un membru al familiei aproape. Exista si persoane cu dizabilitati, in special cele invarsta, care traiesc intr-un camin de batrani. Pe https://www.senior-center.ro se poate vedea ca atat persoanele cu dizabilitati, cat si cei care sufera de afectiuni precum Alzheimer pot fi cazati intr-un camin pentru batrani.

Nivelul de trai intr-un camin de batrani este unul foarte bun, iar batranii si cei bolnavi si cei sanatosi, primesc mancare, au haine curate si pot desfasura diferite activitati. In plus, ei pot fi vizitati de membrii familiei in fiecare saptamana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *